top of page

ÉLET INTEGRÁLÁSI FOLYAMAT

fenomenológiai pszichológia

és integratív állítás

 

A LIP a Lebensintegrationsprocess, az Élet Integrálási Folyamat rövidítése. A módszer kifejlesztője dr. Wilfried Nelles, német társadalomtudós, terapeuta és állításvezető, aki a tudatszintek változását követi a spirituális fejlődés szemszögéből. A LIP egy újfajta terápiás megközelítés, a családállításból ismert felállítást alkalmazza. Új abban az értelemben, hogy a családállítástól és rendszerállítástól eltérően a hangsúly nem a más emberekkel való kapcsolatokon, a családban vagy a rendszerben elfoglalt helyen és szerepen van, hanem egyedül az egyénen, és annak a saját magához való hozzáállásán.

 

A fókusz az egyéni életút integrálásán van, amelynek során ránézünk életpályánk különféle szakaszaira, és a családállításból is ismert felállításos (fenomenológiai pszichológia) megközelítéssel bejárjuk az eddig megtett utat integrálva mindazt, amit eddig kirekesztettünk belőle. A LIP állításban a különféle életszakaszokat egytől hétig számozott papírlapok jelzik. A kliens a felnőtt életszakaszt jelző négyes számra áll, onnan választ segítőket vagy képviselőket a korábbi életszakaszokat jelző egyes, kettes és hármas lapokra. A képviselőkön keresztül, a családállításból is ismert módon, megmutatkozik valami a kliens számára. Ami megmutatkozik, az a múltjából ismert, de egészen az állításig nem tudatosult érvényes igazság. A különbség a családállításból ismert mozgások és a LIP mozgások között az, hogy a LIP mozgásban a képviselők a nekik kijelölt helyen maradnak, és ezt a helyet nem hagyják el.

 

 

 

A LIP hét száma által jelzett életszakasz megfelel a csakrák segítségével is leképezhető hét tudatossági szintnek. A hét életszakasz: embrió kor, gyermekkor, kamaszkor, korai felnőttkor, érett felnőttkor, öregkor, halál. A hét tudatszint pedig: szimbiotikus egységtudat (1), csoport vagy mi-tudat (1), én-tudat (3), ön-tudat (4), lélek- vagy szellem-tudat (5), tudatos egységtudat (6), teljességtudat (7). Mindegyik életszakasznak megvan a maga igazsága, amely az annak megfelelő tudatszintben gyökerezik. Amikor megpróbáljuk a korábbi életszakaszokban átéltek igazságait kigyomlálni, kijavítani, meggyógyítani, konfliktus keletkezik bennünk. Felnőttként, a LIP modell segítségével, ránézhetünk ezekre a különféle igazságokra, elismerhetjük valódiságukat ott, ahol és amikor az életünkben helyük és idejük volt, és ezáltal múlttá válhatnak, nem kell visszatérniük a jelenünkbe ismétlődő minták, reakciók vagy pszichózisok formájában.

 

Az állításos munka során a klasszikus értelemben vett csinálástól eltérően az állításvezető nem csinál semmit. Jelen van a klienssel, tartja a teret, ahol az ő lelkének a mélyéből az, ami a témájával kapcsolatos, abban a pillanatban bíró igazságértékkel felbukkan. Ez hat. Hogy mi bukkan fel, nem tudjuk, ezt sem kontrollálni, sem megrendelni nem lehet. Néha katartikus érzéssel együtt jön, mint egy tűzhányó, máskor nagyon csendes, alig észrevehető. Ez kiüti a racionális elmét és kirántja a kliens alól a még létezőnek vélt talajt. Az állításvezető alól is, hiszen ez őt is teljesen az ismeretlenbe dobja. Csak míg a klienst a témája be- és visszaszívhatja, vissza a korábbi tudatszintekre, a múltbeli történetekkel, érzelmekkel, (v)iszonyokkal azonosulásba, és automatikusan elkezdődhet a múlt újraélése, az állításvezető a jelenben marad és folyamatosan tartja a kapcsolatot a mellette levő felnőtt klienssel. Így távolság teremtődik a kliensben a múltbeli kapcsolatok és összefonódások meg a jelenlegi önmaga között. Meg tud érkezni abba, aki ő az itt és mostban, és ekkor a múlt valóban múlttá válhat. A múlttá vált múlt elismerése, az, hogy a múlton nincs semmi megoldani, javítani, helyrehozni való, iszonyúan tud fájni. Felnőtt jelenlétből ez kibírható, az is, ami volt, és az is, ami van. Gyermeki vagy kamasz üzemmódból nem. A LIP akkor is, ha lapokra kihelyezett állítás formájában, akkor is, ha egy interjú formájában történik, mindenképp két felnőtt ember között zajlik, a felnőtt terapeuta találkozása a felnőtt kliensével.

Egyéni offline vagy online konzultációhoz időpontot kérhetsz itt:
gergelyedo@gmail.com | 0040751450416.

A konzultáció időtartama és ára a Romániában és Magyarországon élőknek:

1 óra (60 perc) 350 RON.

1 1/2 óra (90 perc) 500 RON.

A más országban élőknek az egyéni állítás / coaching árát annak annak az országnak az árai szerint számolom fel, amelyben élnek.

Lehetséges egyéni vagy csoportos LIP állítás. Amennyiben a csoportos események érdekelnek, követheted a Nelles Institut Transylvania Facebook oldalt vagy a Casa EDO oldalon az események követése gombra kattintva értesülhetsz róluk. Csatlakozhatsz a Casa EDO Facebook csoporthoz is. 

20200410_183818.jpg

Gergely Edó és Vági Zsolt a fenomenológiai pszichológiáról és élet integrálási folyamatról I.

A fenti videóbanVági Zsolt magyarországi mentálhigiénés szakember hétfő esti programjában,

a Sharing•Circle beszélgetésekben a kérdései mentén körüljárjuk a fenomenológiai szó jelentését, hogyan érvényesül ez a mai pszichológiai munkában, a családállítás témáját is, főleg abból a szemszögből, hogy a LIP modellel való munka miben különbözik ez előbbitől.

Gergely Edó és Vági Zsolt a fenomenológiai pszichológiáról és élet integrálási folyamatról II.

A fenti videóban Vági Zsolt magyarországi mentálhigiénés szakember hétfő esti programjában, a Sharing•Circle beszélgetésekben kérdez. Ez a beszélgetés mintegy folytatása az elsőnek: https://youtu.be/JKVu2q7HdA0, amely, bár egy spontán, egyszeri alkalomnak indult, a nézők kérésére ezt a folytatást eredményezte. Folytatjuk a LIP modell (Wilfried Nelles által kidolgozott állaítási munka) bemutatását a felnőtt tudatszintekkel a fókuszban.

EGYÉNI ÁLLíTÁS

Régebb, ha kérdezték az emberek, milyen is az egyéni állítás, próbáltam lebeszélni az embereket, mert én a csoportost nagyon szeretem, és úgy gondoltam, hogy abból, az esetek és képviseletek sokfélesége miatt, bővebben meríthetnek. Aztán be kellett látnom, van, akinek ez felel meg jobban, vagy mert teljes védettséget élvez, vagy a programja miatt, vagy mert akkor szeretne nálam állítani, amikor éppen Kolozsváron tartózkodik, egyébként máshol lakik. Ez felelhet meg jobban azért is, mert én megyek az ő városába, de a csoportos program pont nem passzol neki. Úgyhogy most már szívesen és örömmel ajánlom, mind az egyéni családállítást, ahol kis, sakkszerű fafigurákkal vagy papírlappal, mind pedig az egyéni Élet Integrálási Folyamatot (LIP - Life Integration Process, Wilfried Nelles nyomán), ahol papírlapokkal és számokkal járjuk be az eddigi életutat.

egyéni.jpg

Az alábbi ábra Wilfried Nellesnek a magyarul is megjelent Az életben nincs visszaút (Bioenergetic Kiadó, 2009) című könyvéből való. A hét életszakasznak megfelelő hét tudatszintet mutatja be az egyéni életútra vonatkoztatva.

nelles-1.jpg
bottom of page