top of page

Cand "stricam" constelatia

Si in Spania e foarte populara constelatia familiala, ceea ce aici e de multe ori asociat cu terapia Gestalt. De cand venim des la Paco, m-am intalnit cu mai multe persoane, care participa des la constelatii familiale, dar abia acum m-am intalnit cu cineva care vorbeste destul de bine engleza incat sa putem purta o discutie in direct, fara sa avem nevoie de interpret. Era o doamna, o prietena veche de a lui Paco, care de ceva timp se intereseaza de munca mea, insa programul ce am planificat pentru octombrie si la care planuia sa participe, nu a mai avut loc.


Asa ca acum, cand am facut cunostinta, a profitat de ocazie si a m-a intrebat una-alta despre PIV, Procesul de Integrare a Vietii. M-a ascultat atenta, cand ii povesteam despre diferitele trairi, reactii normale date din diferitele nivele de constienta. La sfarsit a zis, iti multumesc ca ai impartasit acestea cu mine, pentru ca dupa unele constelatii m-am macinat destul de mult, intrebandu-ma, oare e o problema cu mine, pentru ca pur si simplu nu imi pot accepta parintii? Ca oare stric eu constelatia? Oare ceva nu fac bine? Nu fac cum ar trebui?


Acestea au fost zise de o doamna, care participa de multi ani la constelatii, e actrita si profesoara in acelasi timp. E foarte culta si foarte inteligenta. Si atunci apare aceasta problema. Problema nu apare, pentru ca ea nu ar fi capabila sa perceapa ceva intelectual sau prin inteligenta emotionala.


Problema apare, pentru ca in constelatia familiala trairile tanarului din noi nu isi au locul. Munca lui Hellinger a deschis si a pornit drumul constelatiei familiale, dar nu a terminat-o, nu a inchis-o. Cei care pot trai impreuna cu ideea aceasta sunt adulti, care merg mana in mana cu viata psihologiei fenomenologice si a muncii cu constelatii. Ajung la noi miscari de ale sufletului, la noi inshighturi, intelegeri. Unul dintre cele mai importante contributii de al lui Wilfried Nelles consider ca sta in faptul, ca a onorat tanarul si nivelul de constienta al tanarului prin gasirea locului sau potrivit in calea vietii. Un loc care este la fel de important ca nivelul de constienta al copilului si al adultului.


Printr-o constelatie PIV isi gaseste in noi locul partea din noi care s-a revoltat, care nu a acceptat, care a refuzat, care a incalcat regulile, care a fugit de acasa, care a lovit inapoi, care e nerabdator, care e furios, e critic, e sceptic, e singuratic. Adultul care suntem noi acum il priveste pe acest tanar din noi, si vedem, ca impreuna cu toate refuzurile sale, chiar si cu refuzul parintilor e in regula asa cum e. Abia dupa ce aceasta privire si integrarea acestei parti din noi a avut loc, si suntem noi acum de acord


cu tot ceea ce a fost, cu felul acestui tanar de a fi, si vedem, ca si acesta face parte din viata noastra, ca nu trebuie sa scoatem nici o buruiana, nu trebuie sa reparam nimic din trecut, abia dupa aceasta urmeaza ca eu, cu cei treizeci, patruzeci, cincizeci si ceva de ani de ai mei ma uit acum la parintii mei. Ceea ce traim cand acesta se intampla, e o durere aproape insuportabila. Abia atunci putem suporta ceea ce vedem si traim, cand am devenit adulti destul de maturi si psihic destul de puternici.57 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page