top of page

SZERVEZETÁLLíTÁS VÁLLALATOKNAK, INTÉZMÉNYEKNEK, EGYESÜLETEKNEK, ALAPíTVÁNYOKNAK, INTÉZETEKNEK

R.jpg

SZERVEZETÁLLíTÁS EGY MONDATBAN

A szervezetállítás segítségével felszínre kerülhetnek a formális, hiarchikus struktúrák és kollektív témák mögött meghúzódó rejtett, informális kapcsolatok, normák, szabályok, dinamikák, és megmutatkozhat egy új perspektíva, belátás, megoldás, ami a szervezet, mint egész javát szolgálja.

 

A SZERVEZETÁLLíTÁS EREDETE

A szervezetállítás a családállításból ismert fenomenológiai megközelítésen  alapszik. A fenomenológia kifejezés a phainomenon („fenomén”, szó szerint „a megjelenő”, „a megmutatkozó”, „a jelenség”) és a logosz („tan”) görög szavak összetételéből származik. A családállítás Hellinger nevéhez, a szerveztállítássá továbbfejlesztése Matthias Varga von Kibéd és felesége, Insa Sparrer szisztematikus struktúraállítók, valamint Günthar Weber érdeme. A 90-es évek óta népszerű módszer, amely segíti a vállalatok és szervezetek működését.

 

KI KÉRHET SZERVEZETÁLLíTÁST?

A szervezetállítást a szervezet legmagasabb beosztású vezetője, vezetői, a CEO és a tulajdonosok igényelhetik.

 

MIKOR KÉRJ SZERVEZETÁLLíTÁST?

Amikor a szervezet egészét vagy részét érintő olyan problémával, dilemmával, konfliktussal vagy homállyal szembesülsz, amelyhez az általad ismert módon nem találsz feloldást. Ilyen lehet a különöző részlegek közötti ellenséges hangulat; az alkalmazottak túl gyakori váltása; az időbeosztás, a munkakör vagy a fizetések körüli zavarok; az energia / pénz elfolyása; tulajdonosi kérdések; a mobbing – informális kirekesztés, pletyka -; egy láthatatlan „háttérvezető”, aki a kezében tartja a szálakat; a mentális problémák csoportos felerősödése (depresszió, kiégés, letargia, hiperaktivitás, stb.); zavar a hierarchiában; a vezetői pozíciókban lévő emberek távozása vagy a vezetői potenciáljuk gyengülése; krízisek; régóta húzódú vagy a felszín alatt zajló konflitkusok; hiányzó perspektívák; más, nem egyértelmű gátló tényezők, stb.

A fent említett általános helyzetek mellett hasznos tud lenni a szervezetállítás új emberek felvételekor, új projektek indításakor, brandépítéskor, újfajta kommunikációs képességek kidolgozásakor, fúzió esetén, a stratégiákban beálló változásokkor, a rejtett erőforrások felkutatásában; a közösségi rendszert érintő változtatásokkor; az alkalmazottak / tagok szociális és pszichés rendszerében beálló változásokkor.

 

A SZERVEZETÁLLíTÁS MENETE

A szervezetállítás előre egyeztetett helyen és időpontban zajlik. Az állítást megelőzi egy találkozás a vezetővel / vezetőkkel, amelyben megbeszéljük a kérdéseket, azt, hogy mire vagy mikre szeretnének ránézni (több témára is ránézhetünk egy állítás keretén belül), és hogy körülbelül hány képviselőre lesz szükség.

A csoportos szervezetállításra összehívott segítők olyan emberek, akik tapasztaltak az állítási képviseletekben, többször résztvettek már általam vezetett állításokon, megbízható csoporttitoktartók.

A megbeszélt helyen és időpontban lezajló állítást / állításokat követő egy héten vagy tíz napon belül ismét találkozom a vezetőkkel és átbeszéljük, hogy történt-e bármiféle változás, mutatkozott-e meg valami a hétköznapokban is, gyakorlati szinten azokból a felismerésekből, amelyeket az állítással való munka hozott.  Fél év után, amennyiben a vezetők igénylik, megismételhetjük az állítás hatásainak az átbeszélését.

A szervezetállítás időkerete, ha egy témára nézünk rá 2 óra. Ha több témára nézünk rá 4 óra.

A szervezetállításról jegyzőkönyv készül, amelyet az állítás utáni első találkozón a vezetők kézhez kapnak.

 

A SZERVEZETÁLLíTÁS DíJA

A szervezetállítás díja tartalmazza a szervezetállítás díja mellett a jegyző és a képviselők díját is, emiatt a díj az állításhoz szükséges képviselők számától függ.

Ha pl. csak egy témára nézünk rá, az időtartam nem haladja meg a 2 órát és 12 képviselőre van szükségünk, akkor 3500 lej. Ha több témára nézünk rá és az időtartam 3-4 óra, akkor 5500 lej.

Időpontot itt kérhetsz:
gergelyedo@gmail.com | 0040751450416.

Ebben a formában eddig két szervezetállítást vezettem, az egyiket Kolozsvár egyik legnagyobb alapítványának, a másikat ugyancsak egy kolozsvári cégnek.

Várlak szeretettel!

 

„Az anyához való kapcsolat az első vállalkozás. Amilyen a kapcsolat az anyához, olyan a kapcsolat a vállalkozáshoz is.” Bert Hellinger

bottom of page