top of page

JÓGA - TEST - LÉLEK - SZELLEM

Weekend for beginers
20190619_205744.jpg

Miért éppen jógázni kellene járnom? – teheted fel magadnak a kérdést. Mivel sem hajlékonyságot, sem előképzettséget nem igényel, bárkinek tudom javasolni, aki úgy szeretné elérni a belső harmóniát, hogy a test és a psziché egészségének fenntartásán dolgozik. Az ászanák (testtartások) segítségével idővel enyhülnek a nyak, váll és hátfájások, sőt, nem utolsósorban a testsúly is normalizálódik, formálódik a test, kisimulnak a vonások. A relaxációknak köszönhetően mélyül az alvás, pihentebben ébredsz, megnő az életerőd és a koncentrációs képességed. Ha súlyos hátgerincpróblémád van, előtte érdemes konzultálnod a szakorvosoddal, de nagyon sok stresszoldó és blokkoldó ászanát bárki végezhet, aki meg tud állni a lábán, vagy akár hosszabb percekig is képes ülni támaszték nélkül. A jóga gyakorlása segít belaknod a tested, ismerkedned saját öngyógyító képességeddel, s azzal, hogy az ászanák kitartása egy folyamatos éberségi állapotba hoz vissza, előkészíti elméd és lelked a meditációra, imára, belső elmélyülésre, így szinte észrevétlenül nyílhatnak meg az önismeret felé vezető kapuk.

 

TEST – Mezsgyén maradni

 

Azt szoktam mondani, ha még nem fáj, még nem jó, ha már nem fáj, már nem jó. Ha még nem fáj, akkor még a kényelmességi zónádon belül vagy, az ismert talajon - ha már fáj, akkor már az egód diktálja a csakazértiseket. Egy örömteli kényelmetlenségi szinten maradni. Itt egyensúlyozni, ide visszatérni, innen kiindulni, hogy tényleg belakhassuk testünket, lelkünk szállását, hogy a külsővel hathassunk a belsőre, hogy a kölcsönösség és áramlás harmóniája töltse be teljes lényünket.

 

LÉLEK – A lélegzet négyes ritmusa

 

Sokan azt hiszik, a légzés csak két fázisból áll, be- és kilégzésből. Gyakran meg sem várják, hogy teljesen kilélegezzenek, máris kapkodják a belégzést, és fordítva is. A helyes ritmus: belégzés, megtartom a belélegzett levegőt, épp csak pár másodpercig, aztán egy icipicivel hosszabban lélegzem ki, mint be, és úgyszintén megtartom a kilélegzett levegőt. Kilégzéssel oldódik a düh, a harag, a feszültség, a fájdalom - no meg melyikünknek nincsenek problémái az elengedéssel? A belégzéssel odaviszem a pránát, az éltető, gyógyító levegőt (a lélek-zetet), ahol a görcs, a feszültség, a csomó van, feltöltöm vele, kilégzéssel pedig elengedem mindazt, ami már nem az enyém, ami halott, ami a múltté, ami betegít.

 

SZELLEM – Versenyszellem nélkül

 

Nem versenyzem sem önmagammal, sem a korábbi önmagammal, aki esetleg akrobata-mutatványokra is képes volt, sem jövőbeni önmagammal, aki ki tudja hol és hogyan lesz, sem a hatha jóga könyvek illusztrációival. Az vagyok, aki ebben a pillanatban vagyok, és pont így vagyok jól, ahogy most vagyok - és te is, az vagy, aki ebben az örök pillanatban vagy, és te is pont így vagy jól, ahogy most vagy. Ne versenyezzünk, hanem örüljünk egymásnak áldott lélek-jelen-létben. Nagyjából a harmincas éveim tájékára kezdtem ráébredni arra, hogy a szenvedések okát talán saját magamban kell keresnem. Kezdtem figyelni az elmém működését, görcseim, félelmeim gyökerét. Elindultam egy olyan úton, ahonnan már nincs visszaút. Mihelyt megszűnik a kifelé-vádaskodás, elkezdődik a belső nagytakarítás, ami talán élethosszig tart.

Sessions
Yoga Psycotherapy
Meditation
bottom of page